De vanligaste frysskydden vi använder i våra rörsystem:
Propylenglykol, användes förr i berg/jordvärme system, skall nu alltid bytas ut till Etanol. Propylenglykol används även på värmesystem som till exempel på värmeåtervinning, markvärme osv. Effektivt för att förhindra frysning men ökar även densiteten i systemet med mer motstånd, giftigt att förtära, denaturerad för att förhindra förtäring genom tex kräkning. 33¤% rekommenderas för korrekt mängd inhibitorer och för att erhålla god fryspunkt. Måste återvinnas.
Om man stöter på glykol i bergvärmesystem skall det spolas ur. Rörmokaren trycker på med tex tappvatten från ett håll och spolar ur det i ett kärl i det andra för destruktion. Propylenglykol är även mindre giftigt för oss människor kontra sin motsvarighet, etylenglykol. Propylenglykol används av rörmokare till både värme och kylsystem.
Etylenglykol används i kommersiella fastigheter, extremt giftigt, förtäring av 1dl räcker för dödlig utgång, givetvis denaturerad. Effektivt mot frysning, mer effektiv än propylenglykol. Så pass mer effektiv att om man byter ut etylenglykol mot propylenglykol måste man ta i beaktan ifall pumparna orkar cirkulera den fluiden jämfört mot propylenglykol, att göra bytet tvärtom gör ingenting. 30% rekommenderas för rätt mängd inhibitorer och god fryspunkt. Måste återvinnas.
Man är lite mer försiktig med vart man använder detta pga att det är så giftigt. Om man har en värmeväxlare kombinerat med kyla/tappvatten väljer man bort etylenglykol då ett hål i värmeväxlaren hade fått etylenglykolen att kunna vandra över, det vill vi inte! Används av rörmokare till både värme och kylsystem.
Etanol används framförallt på berg/jordvärme system. Miljövänligt och nedbrytbart, innehåller ej inhibitorer men viktigt med ett gastätt system. Givetvis är denna också denaturerad. 28% rekommenderas med tanke på brandrisken över 30%, får inte användas i plaströr inomhus, kollektorslangar från berg/jordvärme måste omgående vid inträde i fastigheten gå över till kopparrör pga brandrisk. Måste återvinnas. Ska inte användas till varma system. Används av rörmokare till kylsystem.
Viktigt att tänka på är att både propylenglykol och etylenglykol innehåller inhibitorer, dessa förhindrar korrosion genom att reagera på syre som tränger in. För att erhålla rätt inhibitormängd måste rekommenderad procenthalt sättas in i systemet, inte mindre! Sätts fel mängd in i systemet blir inhibitormängden inte tillräcklig för att förhindra korrosion, fel mängd riskerar också sprängning av rör och dylikt på grund av frysning.
Etanol har inga inhibitorer i sig men systemet förutsätts vara helt tätt för att förhindra insläpp av syre. Varken glykoler eller alkoholer får förvaras öppet, de måste vara i slutna behållare annars bryts de ned och ni får en felaktig blandning om ni återanvänder det. För att mäta rätt % halt i systemen används en refraktometer.
Om systemet är korrekt ifyllt från början så brukar inhibitormängden räcka i decennier, i ett system som släpper in syre kanske bara 1 år, i värsta fall en månad. Om en korrosion pga tex bakterier påbörjat antingen via aeroba eller anaeroba bakterier så måste systemet renspolas och behandlas med biocider, ett slags penicillin.