Här finner ni information om olika typer av avgasare/avluftare

Man brukar dela upp avgasare i 4 st varianter

Termisk avgasare

Vakuumavgasare

Kolsyreavgasare

Membranavgasare

Det man som rörmokare primärt stöter på och som räcker för ändamålet är vakuumavgasare. De andra avgasarna är mer för bland annat värmeverk. Det är av yttersta vikt att hålla ned syrenivåerna i våra system för att få maximal värmeöverföring samt minska korrosionen.

En växlare som skall överföra energi måste ha turbulent flöde igenom sig, mediet måste alltså träffa/slå i väggarna för att överföra sin energi, om luft är i vägen blir det ett laminärt flöde vilket innebär att mycket av vattnet bara åker förbi.

Syre hindrar även vatten från att nå alla stammar och alla värmekällor. Vakuumavgasning fungerar genom att en cirkulationspump startar och hämtar vatten från systemet, när den startar skapas ett undertryck på sugsidan, när trycket minskar under 1 bar atmosfäriskt så släpper syremolekylerna ur vattnet och åker upp till en avluftare. Avgasningen pågår hela tiden då inläckage av syre i systemen fortgår.

Exempel på vakuumavgasare från Spirovent

Exempel på avluftare från Flamco

En avluftare är en "dum" variant av en avgasare. Den "hittar" inte syremolekylerna själv utan måste få ett överskott av dessa för att öppna sin ventil i toppen, därför monteras dessa på högpunkter, man skall ALLTID montera en avstängningsventil under dessa för att kunna stänga av dem efter att systemet är tömt på luft samt för eventuellt byte eller problem när de börjar läcka.

© 2023 by Trio VVS AB

  • Facebook Clean

Kontakta

email: robin@triovvs.se
tfn: 08 92 09 89

Adress
 

Besöksadress:

Markörgatan 2, Handen

Postadress:

Infartsvägen 12, Åhus

Företaget

Orgnr: 556976-5067

Företaget har F-skattsedel